söndag 26 oktober 2008

Gör Norrland till Europeisk föregångsregion i klimatsmartness!!

Norrland är en möjlighetsregion och framtidsregion som kan leda offensiven mot miljöhoten. Vi ska bli Europas första helt koldioxidneutrala region före 2014.

Den klimatkris som utmanar vår välfärd på lång sikt måste söka sina lösningar i politikens förmåga att skapa stabilitet och styrmedel sida vid sida med den enskilda människans kraft som konsument och företagare.

En offensiv centerpolitik för regional utveckling av Norrland handlar därför om att ta tillvara Norrlandslänens möjligheter att bli föregångare inom forskning och företagande inriktat på klimatneutralitet. Norra Sveriges stora tillgångar inom skogsnäringen är kanske det bästa exemplet på en stor klimatresurs.

I det korta perspektivet måste det skapas riskvilligt kapital särskilt riktat till företagande som driver klimatsmart innovationsteknik, eller som ställer om befintlig produktion till klimatsmarta processer. Vi tror att Norrlandsregionen är särskilt lämpad som försökslän för sådan verksamhet.

I det långa perspektivet måste helt nya program inriktade på klimatsmartness drivas både som grundforskning och företagsanknuten specialforskning. I regeringens nyligen lagda forsknings och innovationsproposition finns 1,8 miljarder till regeringens förfogande. En stor del av dessa pengar bör styras till forskning för att möta det långsiktiga klimathotet.

Vi Centerpartister i norra Sverige vill ta initiativet att vända klimathotet till en möjlighet för Norrland och Sverige.

Inga kommentarer: